Harbour informations about: Slipway

The rock-cut slipways found at Dor make quite a unique marine installation. They were quarried into the northern part of the kurkar bedrock, in an area which have been leveled previously to a height of 2.5-3 m above the sea level. Three hollows are sloping towards the sea into the North Bay. The partition walls are at present, worn away close to the sea. The lower part of the slips, at the water line, are partly covered by more recent beachrock . Only the southeastern part of the original complex has been fully preserved . The original length of the cut rectangles was probably 30 m. The width of each slip varies from the east to the west: the eastern slip (nr. 1) is 3.8 m, the middle (nr. 2) is 4.1 m, and the western (nr. 3) is 4.5 m. The partition walls are between 0.6 to 0.8 m high and 1.5 m wide. There are small rounded holes on top of the walls, at intervals of 1.8 to 2.4 m, probably for the insertion of wooden poles supporting some kind of roof.

The overall plan of the structure seems to be fitted to the description given by Vitruvius (V.xii.7), on the construction of shipyards:

"Subsequently the shipyards are to be built facing the north… And for their size, no definite limits need to be set, but they must be built to suit the largest type of ship, so that if even larger ships are hauled up, they may find plenty of room there."

Along the eastern face of the eastern slip (nr. 1) is a bench of 13 m long and 0.80 m wide. Further to the north, adjacent to the eastern edge of slip (nr. 1), there is a rock-cut pool: 2.4 m wide, 4.1 m long and 2.7 m deep. To the north-west side of the complex, next to the slip nr. 3, there were two larger pools, now too badly eroded and difficult to get their exact original size and shape. These pools were most probably used for soaking the wooden timbers and frames, thus they could be bent to the desired curvature without breaking. The south part of the eastern slip (nr. 1) was blocked by a cross wall running east-west. Behind this wall was built a room measuring 4 x 4 m, partly cut into the rock and partly built of kurkar blocks. It is possible that in this space was found a capstan or a similar pulling device to hauled the ship cradles up on the slope.




Dor


Questo edificio presenta a nord uno scivolo per l’alaggio delle imbarcazioni.


Ostia-Claudio


Back to the homepage of NAVIS II